Mi a keresőoptimalizálás lényege?

A keresőoptimalizálás  lényege, hogy az internetes  keresők a kívánt kulcsszavakra honlapunkat a találati lista első oldalára rangsorolják. Ez a nagy ingyenes látogatottság alapja, hiszen mindenki az első találatok egyikére kattint. A keresőoptimalizálás adja meg az alapját egy sikeres honlap elkészítéséhez. A látogatottság növeléshez még sok más internet marketing eszköz is kell, de a látogatók 60-80%-a a szabadszavas keresőkből érkezik. A keresőoptimalizálás NEM FIZETŐS, azaz ha egy weboldal jól keresőoptimalizált, azért nem kell fizetnünk, hogy pl. a Google a listáján az elsőként hozza weboldalunkat! A keresőoptimalizálás tehát egy költséghatékony internet marketing eszköz, melynek segítségével sok új látogatóhoz, így új ajánlatkérésekhez megrendelésekhez juttathatod Cégedet.


Azt, hogy weboldalad az első helyen legyen egy bizonyos kulcsszóra, senki és semmi nem garantálja. Persze vannak fontos szabályok, melyeket ha betartasz, jelentősen megnő erre az esély:

  • Érdekes és egyedi tartalom. Másolt tartalommal soha nem fogsz tartósan jó eredményt elérni, sőt, mivel a Google bünteti a duplikációt, számíthatsz egy jókora hátrábbsorolásra is. Olyan tartalmat állíts elő, ami hiányt pótol. Gondold át, hogy a témát mely oldalak dolgozták már fel, és igyekezz olyan oldalról is bemutatni, amit még nem végzett el korábban senki.
  • A weboldalad kora. Ahogy „öregszik” egy oldal, egyre inkább nő iránta a Google bizalma. Ha minőségi tartalmat állítasz elő, és ügyesen, csalástól mentesen optimalizálsz, előbb-utóbb jó helyre kerül a weboldalad a találati rangsorban is.
  • Kifogástalan url szerkezet, a title és egyéb meta elemek megfelelő használata.
  • Megfelelő minőségű és bizalmi indexű weboldalak linkelnek rád. Ha egy cikkre sok link mutat, melyek ráadásul releváns szövegkörnyezetből és minőségi oldalakról érkeznek, pozitívan befolyásolják a Google keresőrobotját, és előrébb kerül a portálod.
  • Social integráció. Ma már megkerülhetetlen a közösségi oldalak közvetlen és közvetett hatása. Készíts oldaladnak Google Plus profilt, facebookos oldalt, regisztráld be Twitterre, Pinterestre stb.

Előfordulhat azonban, hogy akkora verseny van már egy bizonyos kulcsszóra, hogy nem érdemes pénzt és energiát fektetni abba, hogy első helyre kerüljön, mert valószínűleg soha nem térül meg a befektetésünk. Mi a teendő ilyenkor? Az alábbi ábra szemlélteti a kulcsszavak két nagy csoportját: