A nemzetközi keresőmarketing legmodernebb eszközei:

A SEO és nemzetközi keresőmarketing megdöbbentő változáson ment keresztül az utóbbi 5 évben. Korábban, a kulcsszó előfordulási gyakorisága („sűrűsége”), a meta-részek és az oldalrangsor határozták meg elsődlegesen azt, hogyan rangsorolták a kereső programok az internetes oldalakat. Sajnos az algoritmusok „kiskapui” lehetőséget kínáltak a manipulációra és ez a nem megengedett eszközökkel élő SEO művészeknek kedvezett, akik játszottak a rendszerrel.

A kulcsszó zsúfolás hatalmas szemétmennyiség átáramlását eredményezte a neten. Előrébb sorolták a kereső programok az oldalakat, de ez korántsem volt felhasználóbarát – sok rákattintás, de szinte eladás nélkül. Képzeljük el például, hogy rákattintunk egy keresési eredményre miközben kisgyerek ágyakra vonatkozó információkat keresünk és ez fogad:


„A kisgyerek ágya a gyermek hálószobájának a központi darabja. A megfelelő ágy kiválasztásához a gyerekszobába tanulmányoznunk kell az ágyak és az ágyneműk stílusát. Szeretne olyan ágyat ami jól illik a gyerekszobához, és egy olyan ágyneműt, ami a gyerekszoba berendezésével harmonizál, és egy olyan gyerekágyat, ami kiválóan megfelel a biztonsági előírásoknak is… kattintson ide az ingyenes online pókerjátékhoz most!”

Nagyszerű. Hát ez aztán egyáltalán nem segített nekünk.

Ma már a kulcsszó  zsúfolás módszere halott, kivéve néhány elszánt „feketekalapost”  aki ragaszkodik ahhoz, hogy az új weboldalkészítőkre is rásózza ezt a módszert. Valójában a kereső programok lecserélték ezt a módszert és a linkek alapján értékelik a webes tartalmakat.

Ez azt jelenti, hogy ha a kulcsszó csak néhányszor szerepel a szövegben, akkor is előre sorolhatják a rangsorban, ha visszautalások, vissza-linkek mutatnak az adott oldalra. Minden egyes link annak az elismerése, arról tanúskodik, hogy hasznos az oldal tartalma. 

A PageRank is meghatározó tényező – a linkek nem csupán „szavazatként” számítva növelik az adott oldal értékét, növekszik az oldal összértéke a PageRank-kel – ez a töredéke annak az értéknek, ami az oldalra mutató linkekből adódik. Könnyű azonban belebonyolódni a Pagerankbe és szem elől téveszteni a célt – a szavazatok számának és minőségének egyensúlyban kell lennie.

Más megfogalmazásban, a PageRank olyan mint egy jó nagy szerszámmal rendelkező férfi. De ő mégiscsak egy férfi és csak egy szavazatot kap. Ez azt jelenti, hogy az ő mérete semmit nem ér? Természetesen nem, de ha az illető egy pókerjátékos fickó és Te a gyerekágyakra koncentrálsz, akkor nem sok hasznod van belőle. Egy jóképű férfi azonban, aki tudja hogyan kell összerakni egy kiságyat és emellett egy jókora mérete is van az minden nő álma.

Továbbra is az adott tárgyra vonatkozás a fontos, ez a kulcs. Ne hagyd hogy becsapjanak a SEO „guruk”, akik linkeket ígérnek egy csomó előkelő PageRank weboldalról – ha ezek nem relevánsak a Te piacodra, nem vonatkoznak az adott tárgyra, akkor semmivel sem jobbak neked mint egy link egy jelentéktelen blogról.

Bizonyos metarészek (meta-tags) relevánsabbak az egyes keresőprogramok algoritmusaihoz a többinél. Yahoo még mindig kedveli ezeket; Google nem annyira – és Bing majd eldönti, hogy viszonyul a dologhoz. Mi tehát a legjobb a gyakorlatban? Adj tag-okat, részeket, de még inkább törekedj arra, hogy az oldal látogatói lássanak el tag-okkal, ezáltal növelve a weboldalad iránti bizalmat.

SEO és UO – Térjünk vissza egy percre a SEO-ra. Optimalizálni szeretnéd az oldaladat a kereső programok számára, de nem a felhasználók rovására. Minden, amit teszel legyen elsősorban  felhasználó barát és másodsorban kereső program optimalizálás.

A cikk marketinget szinte tönkretették azok a nem megengedett eszközöket használók, akik minden cikk weboldalt ugyanazon cikkel mint spammel láttak el, amíg a Google rá nem jött, hogy a keresések azonos eredményeket adnak ki bizonyos témáknál szinte az összes rangsorvezető találatnál. Ekkor vezette be a kereső program a dupla tartalom elvét, és azonos cikkek esetében csak a legelőrébb sorolt változatot mutatják.

A spamelők ezt úgy játszották ki, hogy automatizált software-t használtak: ez összekeverte a bekezdéseket és szinonimákat helyettesített be a cikkekben. Az eredmény elferdített és szinte érthetetlen szöveg volt. Most az a legjobb, ha a cikk marketingnél időt szánunk eredeti cikkek elkészítésére az egyes oldalakra és gondosan linkeket létesítünk közöttük (interlink) ezáltal növelve a forgalmat és a link erősséget.

A blogolás szinte átvette a cikk marketing szerepét néhány piacon. Egy hiteles, mérvadó üzleti blogot működtetni természetes, az olvasóktól ide visszautaló linkekkel jó módszer növelni az esélyeidet egy virális postára. Nem, ez semmi rosszat nem jelent – a kereső programok világában a virális jó!


Virális egyszerűen annyit jelent, hogy az emberek olvassák a blogodat, híre megy a dolognak, a saját blogjukról, közösségi oldalakról és könyvjelző oldalakról linkelik az oldaladat, ezáltal a vissza utaló linkek özönét és forgalmat generálnak a Te oldaladra! Emellett nézheted a BlogSearch-t, ezzel arra készteted a kereső programokat, hogy azonnal rangsorolják a Te friss tartalmadat. Ne feledd a blogodról legyen egy link a weboldaladra!

 

Kereső  program alárendeltség és oldaltérkép: Néhány SEO még most is ragaszkodik ahhoz, hogy kereső program alárendeltségeket kínáljon, annak ellenére, hogy többször bebizonyosodott: gyorsabb egy XML oldaltérkép hirdetés elhelyezése. Ha van egy rendszeresen használt része a blogodnak vagy a weboldaladnak, egy kiváló link az új tartalomhoz általában gyors listára kerülést és megnövekedett forgalmat eredményez majd. Ne pazarold a pénzed kereső program alárendeltségre!


Kifelé  linkelni nem az a halálharang, ami egykor volt – a PageRank virágkorában minden egyes kifelé linkelés a weboldaladról azt feltételezte, hogy erős linközönt fogsz kibocsátani és ez a linkek létrehozását a „hogyan vehetnék rá másokat hogy rám linkeljenek anélkül hogy én linkelnék rájuk?” játékává változtatta. Ezt követte a kölcsönös „Te linkelsz rám, én linkelek rád” és a háromoldalú „Te linkelsz Dave-re, Dave linkel rám, én linkelek rád” korszaka amely irreleváns linkek tömegét eredményezte.

Csak olyan partnereket keress a kifelé linkeléshez, akikről úgy érzed, hogy látogatóid számára hasznosak lesznek és keress kapcsolatot azokkal, akik érdemesnek találnak téged saját ügyfeleik figyelmére. (Ez utóbbi kulcsa: legyél kiváló forrása a legjobb tartalmaknak.)

A fizetett linkek jók a forgalom szemontjából, de nem jók a rangsoroláshoz. A Google büntetéssel sújt ha azt hiszik hogy megpróbálod teletömni a szavazóurnákat szavazatokkal a Te oldaladra, ezért tartsd elkülönítve a fizetett linkeket. Ha jó stratégiával vannak elhelyezve, forgalmat generálnak, de a SEO-ra irányuló törekvéseidnél nem számíthatsz rájuk.

Egy link típus, amit néha megszerezhetsz, azok a linkek, melyek a Te szakterületedhez kapcsolódó jótékonysági szervezetek vagy üzleti csoportok linkjei – például egy zseb alkoholszondákat árusító oldal ráveheti az M. A. D. D.-t egy linkre az ő hivatalos weboldalukról – és egy kis adomány megédesítheti, kellemesebbé teheti az üzletet.

Aláírások és rövid életrajzok fórumokon: újabb nagyszerű módszer bejövő linkeket szerezni – legyél óvatos és valódi résztvevője a közösségeknek, különben a legtöbb fórum csak a spamjeid számát növeli majd.Csak ne vidd túlzásba, mert akkor a Google csak spammerként tekint majd rád.

Oldalon belüli például az oldal alján elhelyezett linkek már nem igazán kedveltek – sok weboldalkészítő teletömte az oldal alját linkek tucatjaival miután elkötelezték magukat kölcsönös vagy háromoldalú link kapcsolódásokban. Jobb, ha maradunk a szövegtesten belüli linkeknél – ezek segítségével tudathatjuk hol található több információ egy adott témáról, és ez persze sokkal relevánsabb, a tárgyhoz illőbb.

Kommentek a blogodon megnövelhetik az oldaladra irányuló linkek számát – keress módokat arra, hogy sok kommentet kapjál és az ő blogjaikra. Meglephetnek téged néhány vissza linkeléssel a saját oldalaikról ( linképítő stratégia).

„Horgony” szövegek bizonyos fokig most is megállják a helyüket, de csak ha nem élünk vissza velük – túl sokan használták a horgony szövegeket linkjeikben, hogy elhelyezzék a kulcsszavaikat, emiatt a Google végül szinte teljesen elriasztotta őket, a linkeket körülvevő szövegek alapján határozva meg mennyire relevánsak.

Flash és Ajax kódolású weboldalak évekig dupla problémát okoztak a kereső programoknak és a keresőoptimalizálás szakembereknek – képtelenség volt pontosan meghatározni miről szólt az adott oldal és a gátlástalanok hajlamosak voltak láthatatlan linkeket beszúrni mindenhova. Ez ma már szerencsére nem gyakorlat, de a Flash még ma is problémát okoz néhány felhasználónak, tehát legyen egy Flash és/vagy Ajax szűrőd a számukra.

Rejtett linkek, linkek online eszközökben (widget és gadget). Vannak sunyi oldalak, melyek szeretik a linkeket elrejteni olyan ingyenes eszközökben, mint például a számlálók. Van azonban egy legális módja annak, hogy néhány linket kitegyünk – hozzunk létre online eszközöket (widget vagy gadget) és legyen teljesen világos a link.

A WordPress témákkal 2007-ben visszaéltek azok a weboldal tervezők, akik rájöttek hogyan lehet mesterséges inflációt előidézni a PageRanknél. Ezt már megoldották és a weboldalak alján (footer) a „tervezte:” linkek már nem tudják befolyásolni a Pagerank-et. A FireFox kiterjesztések még most is jók linkek céljára, de – tervezz egy jó plug-int és már benn is vagy.

Hírverést kelteni tömeges címtárral vagy tömeges sajtómegjelenéssel már elavult dolog és a puristák spamelésnek tartják. Jobb, ha közösségi médiakampányba kezdünk egy blogbejegyzéssel és néhány videót vagy fotót belinkelünk abban a reményben hogy ez virális lesz, és megkapjuk azokat a kedves természetes vissza-linkeléseket.

Oldalad kódjának a feljavítása HTML-ről XHTML-re rendkívül egyszerűvé teszi a kereső programok számára felvenni az oldaladat és aktualizálni anélkül, hogy az elavult változatot bemutatnák. Ez egy jó kódoló számára egyszerű feladat, vagy megbízhatsz vele valakit és érvényesíttetheted az oldaladat.

A SEO „garanciák” esetében elemzéssel és kipróbálással tudhatjuk meg mi a valódi értékük. A „gurut”, aki azt ígéri, hogy első helyre kerülünk a Google keresőben, meg kell kérdeznünk melyik kulcsszónál kerülünk az első helyre. Általánosságban olyan SEO szakemberrel dolgozzunk, aki hajlandó mérhető eredményeket garantálni: milyen hatékony volt ez a sikeredre – a befektetés megtérülése pl. 200 % 6 hónap alatt, vagy egy 10 %-os eladási ráta 2 hónap alatt.

A PageRank farigcsálás a Pagerankkel együtt ment ki a divatból. Persze a PageRank számít valamennyire, de őszintén szólva azon gyötrődni, hogy egy link átmegy-e a PageRank egy töredékpontján - időpocsékolás. Néhány weblap készítő olyan sok linket (no-follow) követett arra törekedve, hogy linközön zúduljon egy bizonyos oldalra, hogy az oldaluk 90 %-a végül bezárult egy fal mögé és megközelíthetetlenné vált a kereső programok számára. Ne feledd, a kereső programok a linkeket hidakként használják a régi tartalomtól az újhoz!

A fórumok a spamelők eluralkodásához, vitákhoz és nem várt agresszióhoz vezethetnek, ami rossz fényt vethed Rád. A közösségek, másrészről nagyszerű módot adnak arra, hogy sokan megforduljanak a weboldaladon, bevonódjanak. Ha megengeded, hogy a felhasználók hozzátegyék saját tartalmaikat, de csak akkor teszed láthatóvá ezeket, ha már valamennyire népszerűvé váltak, az emberek jó minőségű tartalmakat adnak majd át a szavazatok és a megjelenés reményében. Sphinn, Digg és Reddit jó példái az igennel és nemmel szavazó közösségnek, annak ellenére, hogy minden oldalon a felhasználók egy része agresszívan viszonyul az újonnan bekapcsolódókhoz. A saját kis közösségedet szemmel tarthatod és így talán elkerülheted a hasonló problémákat.

A kezdőoldalad legyen látványos – de ez ne menjen a rovására a többi oldalnak és az ellenőrző rendszerednek. Ne kápráztasd el az ügyfeleidet amikor „besétálnak” és aztán egy bonyolult ellenőrző folyamat használatára kéred őket.

Zsúfoltság illetve fehér űr: van két hiba, amit sok weboldal készítő elkövet – vagy olyan sok információval borítják el a portáljukat, hogy a látogatók szemüket és fülüket befogva menekülnek. Vagy egy minimalista hatásra törekszenek, és egy furcsálló reakciót váltanak ki. Az egyensúly a megoldás!

DMOZ volt valaha az elsődleges helye a jó linkeknek, de sajnos az egykor szigorúan ellenőrzött listát mára a kivételezés és a zűrzavar uralja. Del.icio.us egy jobb tipp, mert a közösségi médiára koncentrálva építheted fel a brand-edet és válhatsz szakértővé. 

 Nem az összes fenti módszer alkalmazható minden helyzetben, és minden szabálynál vannak kivételek – de kövesd a Google irányelvét: „Ne légy gonosz!” és a weboldalad virágzó és sikeres lesz. Tartsd távol magad a SEO „guruktól”, képezd magad, és légy nyitott – az internet olyan gyorsan változik, hogy öt év múlva a fenti információk már elavultak lesznek és egy újabb korszak kezdődik el!


Weboldal optimalizálás létező honlapnál


Róth Miklós keresőmarketing specialista

www.onlinemarketing101.biz - copyright 1999 - Privacy Policy - Terms and conditions

Minden jog fenntartva!